slimme behuizing

Beperk het geluid van uw warmtepomp met goede behuizing

Bij de installatie van een warmtepomp kunnen problemen met omwonenden ontstaan, omdat ook de modernste en stilste warmtepomp geluid produceert. En zelfs een klein beetje geluid is meer dan geen geluid. Het gezoem en geruis van een nieuw geïnstalleerde draaiende motor in de achtertuin leidt al gauw tot klachten over ‘warmtepomp lawaai’. Het is dus zaak om het geluidsniveau van een warmtepompinstallatie tot een minimum te beperken.


Geluidsniveau warmtepomp limiteren

Werken aan een zo stil mogelijke warmtepomp begint met het kiezen van een installatie die zó krachtig is, dat hij zelden op maximaal vermogen hoeft te draaien. Ook de kwaliteit van het merk warmtepomp maakt uit in het geluidsniveau. Goedkope warmtepompen maken vaak meer lawaai, en zullen naarmate de levensduur toeneemt nog meer geluid gaan produceren. Verder is het belangrijk te kijken naar de locatie en positionering van de installatie. En ten slotte kunnen we het warmtepomp-lawaai sterk reduceren door een goede behuizing.


Slimme plaatsing tegen geluidsoverlast warmtepomp

Warmtepompen die hun warmte en koude uit de buitenlucht halen, hebben een externe unit die bij voorkeur zo dicht mogelijk bij het pand staat. Dit omdat anders bij het transport tussen de warmtewisselaar en de woning te veel warmte of koude verloren gaat. Maar qua geluidsoverlast scheelt het nogal wáár en hoe je de buitenunit precies plaatst. Het ligt voor de hand dat een kast met een flinke ventilator op drie meter hoogte tegen de gevel meer lawaai voor de omgeving oplevert dan een warmtepomp-unit die ergens in een hoekje op de grond tussen wat struiken staat, met de uitgang wég van de buren. Een Warmberger Unit creëert flexibiliteit als het gaat om plaatsing van het systeem. De complete installatie inclusief pompen en drukvaten zit samen in één behuizing die gewoon op de grond staat. En omdat de leidingen met warm en koud water van en naar de woon- of werkruimte ondergronds lopen, is het makkelijker om ze optimaal te isoleren. Zo wordt ook iets meer afstand mogelijk. Het hoeft niet meer pal tegen de gevel.

Meer isolatie, minder lawaaiInstallaties van Warmberger omvatten dus in één berging / unit zowel de warmtewisselaar als de drukvaten en het waterreservoir, waardoor het hele proces zich binnen de behuizing afspeelt. De behuizing zelf is optimaal geïsoleerd voor geluid en warmte. Natuurlijk moeten er openingen zijn waardoor de ventilator lucht kan aanzuigen en afvoeren. Deze zijn echter achter een latwerk weggewerkt. De aan- en afvoer van lucht gaat als het ware door een warmtepomp ‘suskast’. Voor nóg meer geluidsdemping.

Wat is het verschil qua geluid?Het is altijd lastig om aan te geven wat je hoort en wat daarin stoort. ‘Decibel’ zegt de meeste mensen weinig. Bovendien kunnen sommige frequenties zelfs bij laag geluidsniveau erg storend zijn. Een continue bromtoon of hoog gefluit… iedereen heeft een andere tolerantiegrens. Zeker is in ieder geval dat als u nu tóch een warmtepompinstallatie wilt plaatsen, de keuze voor een Warmberger het genot van rustig buiten zitten voor uzelf en voor uw buren véél minder verstoort dan installaties met traditionele externe tuin- of gevelunits.

Meer weten?

Over de stille warmtepompinstallaties van Warmberger? Neem contact met ons op over buitenplaatsing van geruisarme warmtepomp-units in een isolerende Warmberger behuizing.